Sliping og vedlikehold av en kniv
Uncategorized

Sliping og vedlikehold av en kniv

En tynnbladet fileteringskniv vil være den eneste typen kniv de aller fleste sportsfiskere trenger, det finnes andre typer kniver. Noen produsenter lager en agnkniv med kort blad som noen sportsfiskere foretrekker hvis de bare kutter agn og ikke trenger å filetere fisk. Fiskere som bruker blåskjell som agn kan også bruke en spesialisert skalldyrskniv. Dette er kortbladede kniver som er relativt stumpe og brukes til å åpne skjell av blåskjell og fjerne kjøttet inni. Det er farlig å prøve å tvinge blåskjell med en fileteringskniv på grunn av risikoen for å skli og forårsake en selvpåført skade. Finn vår beste Sealine Products på nettstedet vårt.

Kniver blir stumpe over tid, og mange sportsfiskere som har brukt den samme kniven i lang tid er kanskje ikke klar over hvor sløv kniven deres har blitt. Noen nyinnkjøpte kniver er dessuten ikke spesielt skarpe og vil ha fordeler av ekstra sliping før bruk. Sløve kniver produserer dårlig presentert agn og dårlig filetert fisk, da det er umulig å skjære jevnt og rent med en slik kniv. I ekstreme tilfeller kan sportsfiskere bruke kniver så stumpe at de må hacke med kniven, noe som potensielt kan skade eller ødelegge agnet eller fisken de prøver å skjære gjennom. Stumpe kniver kan også være farlige ettersom sportsfiskere må legge så mye press på bladet for å redusere risikoen eller skli og kutte seg selv. Den beste måten å vedlikeholde en kniv er ved å slipe den etter at den har blitt brukt flere ganger. Den desidert beste måten å slipe en kniv på er med en bryne (som også noen ganger blir referert til som en vannstein eller slipestein).

En bryne er ganske enkelt en kunstig stein som gir en solid overflate å slipe en kniv på. Steinen dynkes i vann før bruk for å redusere friksjon, og deretter trekkes bladet til en kniv over denne overflaten av steinen, og sliper bort de minste bulker og ufullkommenheter av bladet og gjenoppretter skarpheten. Det er forskjellige malingsgrader for brynstein, med grov korn som brukes til å slipe en veldig sløv kniv, og finere korn som brukes til å fullføre et nesten ferdig blad. Vedlikehold, sliping og sliping av kniver er en ferdighet i seg selv, men en enkel tosidig bryn gjør at sportsfiskere kan opprettholde skarpheten på knivene. Elektriske knivslipere er også tilgjengelige, og mange sportsfiskere opplever at disse er raskere og enklere å bruke enn sliping av kniver ved bruk av bryn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *